Forståelse for bevaringsbegrepet og restaureringsideologi

Building preservation

Kunnskap innen bygningsvern.

For å kunne restaurere og holde ved like kulturminner på en forsvarlig måte, må tradisjonell materialkunnskap, håndverksteknikker og produksjonesmetoder holdes i hevd.
Hovedprinsippet for vedlikehold av gamle bygninger er å bevare de opprinnelige eller gamle bygningsdetaljene så langt det er mulig; kledning, vinduer, dører, listverk og overflatebehandling. Vedlikeholdet skal om mulig skje på samme måte som da huset ble bygget, med opprinnelig teknikk, utførelse og materialbruk. Et jevnt tilsyn og vedlikehold er den beste form for vern, og i lengden også den billigste. Ved å bevare bygningselementene beholder bygningen sin autentisitet, det vil si ekthet og opprinnelighet. En kopi, selv om den er aldri så samvittighetsfullt utført, vil aldri kunne erstatte de originale bygningsdetaljene fullt ut.

Det med å forske på de gamle norske/europeiske håndverkstradisjonene er spennende, krevende, inspirerende og blir fort en lidenskap for den som har interesse innenfor fagfeltet bygningsvern.
Hvorfor vedlikeholde og restaurere gamle dører og vindu?

Levetiden til nye vinduer anslås av fabrikantene til 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer, laget av gode trematerialer, vil etter en skikkelig renovering ha en levetid på ytterligere 100 år. Dette må tas med i vurderingen når man sammenligner kostnadene for istandsetting med utskifting. Erfaringen viser at svært mange vinduer er i så god stand at de kan bevares uten større reparasjoner. Alle vinduer – nye som gamle krever vedlikehold. Godt vedlikehold sikrer lang levetid, og da trengs kunnskap innen gamle håndverkstradisjoner og riktig materialvalg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s